Monday, November 26, 2007

40 Satır Ödülleri- 2007: 1. Tur 3. Karşılaşma

SELMA-GÜRKAN İKİLİSİ, MEDYUM MEMİŞ VE DİĞERLERİNE KARŞI

1-) DAYANIKLILIK:
SELMA-GÜRKAN: İnanılmaz derecede kuvvetli bir ikili çıktılar. Şaleler, Ahmetler, Sinemler unutuldu, Ata annesinden kurtulup Hakk’ın rahmetine kavuştu, ama onlar hâlâ bir sabah Dobra Dobra’dalar, bir sabah sabah da Seda Sayan’dalar. Aralarında ne evlilik bağı kalmış durumda, ne de uzun süre hamileyim diye idare eden Selma doğurmuş durumda. Ama gitmiyorlar işte ekranlardan, o kadar dayanıklılar ki gideceklerine dair umutlar da çoktan tükendi.
Puan: 10 kere 10.
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Her ülke halkı hak ettiği şekilde yönetilir derler ya; her ülke halkı diyemesek de bizim halkımız hak ettiği medyumlar tarafından yönetiliyor adeta. Zira hangi politikacının kapısını çalsak karşımızda burukacıyı değil medyumlardan bir memişi buluyoruz. Piyasada onlara danışmayan siyaset adamı, kariyerini onların kehanetleriyle yönlendirmeyen sanatçı bulmak epey zor. Biz onların yalancısıyız. Onlara göre yok. Yokmuş işte! Medyum Memiş, Medyum Recep falan olmasa bu ülke dayanabilir miymiş hiç ayakta? Dayandığımıza göre bu dayanıklılık onlara ait olmalı.
Bu yüzden dayanıklılık konusunda onlara da 10.

2-) HÜCUM KUVVETİ:
SELMA-GÜRKAN: Kavga etmekte epey ustalaştılar. Zaten tanıştıkları “izdivaç evi” de gayet hareketliydi. Bıçakları masalara saplayı saplayıveren bir kız verdi mesela adı unutulsa da görüntüleri hafızalardan silinmeyen... O evde bu yüzden hücum kuvvetlerini gösterememiş olsalar gerek Selma- Gürkan çifti. Ama bu eksikliklerini dışarı çıktıktan sonra sabah programlarında çok güzel telafi ettiler, ediyorlar ve maalesef daha uzun süre edecekler gibi...
Puan: 9
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Medyum Memiş’in hücum kuvvetini dünya alem biliyor. Kekeme olmasına rağmen medyumluktan şarkıcılığa kadar uzanan bir kariyerin altına imza atan Keto önce, kekeme olmamasına rağmen medyumluktan şarkıcılığa kadar uzanan bir kariyerin altına imza attıran Ayşın sonra olmak üzere Medyum Memiş’in hücum kuvvetine bire bir şahit olmuşlardı. Tabii bütün bu hücumlar kamera karşısında gerçekleştiği için bizler de bu şahitlikten yırtamadık.
Puan: 10 10 10.

3-) SAVUNMA MEKANİZMASI:
SELMA-GÜRKAN: Sürekli savunma halindeler. Özellikle Gürkan sadece Selma’ya karşı değil, aynı evde yarıştığı diğer “kendine göz koymuş” yarışmacılara, ailesine, özellikle büyük abisine, ve de ikizi Volkan’a, Selma’nın babasına, stüdyolarda yaşayan kronikleşmiş seyircilere, Seda’ya, Cenk’e, Şenay’a, Esra’ya ve bilumum “çıksa da karşıma şunu bi’ güzel suçlasam” diyenlere karşı da kendini savunmak zorunda kaldı. Ne için? Çocuk hâlâ işsiz, hâlâ takım elbisesini sırtından çıkarabilmiş değil. Üstelik hergün Selma’yı görmek zorunda. Ah! Gelin de bu çocuğu savunmayın, kolaysa...
Puanı: Gürkan’ı biz savunmak zorunda kaldığımız için bize 10, kendilerine 0 puan.
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Bir başka sürekli savunma hali daha... Medyum’un Memiş’i de, Recep’i de, Jülide’si de her daim tetikte olmak zorundalar, katıldıkları sabah programlarında... Özellikle Cenk Eren varsa zira, halleri duman oluyor çoğu zaman. Savunma pozisyonuna geçtiklerinde en büyük handikapları kendilerine danışan müşterilerinin isimleri verememeleri oluyor. Verseler bir daha gitmeyecek yanlarına, vermeseler “Atma Recep, din kardeşiyiz” diyorlar. Zor be dostum, medyumların işleri de zor. Hiç tahmin eder miydiniz gün gelecek biz de onları savunacağız diye... Tahmin ettiyseniz lütfen yarın sabahki kadın programlarından birine müraccat edin. Bizim gönderdiğimizi ve “çok iyi tahmin” ettiğinizi söyleyin. Ama dikkat edin koltuklardan birinde Cenk Eren oturuyor olmasın.
Puanı: Medyumları bile biz savunmak zorunda kaldığımız için bize 10, kendilerine 0 puan.

4-) NELERDEN TAHRİK OLURLAR?
SELMA-GÜRKAN: Gürkan, dişi olduğu takdirde uçan sinekten bile etkilenirmiş gibi geliyor bize. Evdeyken hemen her kız onun için “müstakbel gelin adayı” olmuştu. Sonunda Selma’yla yetinmek zorunda kaldı. Biz öyle olduğunu sandık daha doğrusu, zira tahrik olma halleri dışarıya çıkınca da devam etmiş diğer yarışmacılara karşı... Selma ise artık “aşmış” durumda. Hiç bir duygu onu ne yıkabilir, ne de tahrik edebilir gibi görünüyor.
Puanları: 10 ile 0’ı toplayıp ikiye bölünce 5.
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Medyum Memiş genellikle yumruk çakma mesafesinde bulunan şahıslardan feci tahrik oluyor. Ayrıca kendisinin diğer medyumlardan ne gibi bir farkı olduğu sorulduğunda tahrik olma halleri başgösteriyor. Aslında bu soru cümle medyum aleminin “ortak tahrik olma” sorusu sayılabilir. Zira bir medyum dahi gösteremeyiz ki; kendisi dışındaki medyumların “şarlatan” olduğunu düşünmesin. Hepsinin toplamını alıp, kendimizi de medyum ilan etmezsek bu düşüncenin doğruluk payı da ortaya çıkmış oluyor. Hesap karışık ama artık idare ediverin. Medyum alemi de en az bu hesaplar kadar karışık bugünlerde...
Puan: 10

5-) KİMLERİ TAHRİK EDERLER?
SELMA-GÜRKAN: Beni.
Puanları: Ben
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Cenk Eren'i.
Puanları: Cenk Eren.

6-) TARAFTARLARI:
SELMA-GÜRKAN: Selma’nın güvendiği isimler Seda ablasından başlıyor, Seda ablasının “dullama”larıyla genişliyor ve orada kalıyor. Seyircinin ve ailesinin pek taraftarı olduğunu söyleyemeyiz. Gürkan’ın taraftarı ise dediğimiz gibi uçan sineklerden başlıyor, otlayan ineklere kadar varıyor mu orasını pek göremedik.
Puanları: 3 buçuktan 2.
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Politikacılar, sanaatkarlar, zenaatkarlar, onların anneleri, nineleri, hatta yedi düvelleri, televizyon program yapımcıları, kendilerine köşe açan gazeteciler kesimi. Kısacası onları hak eden herkes.
Puan: Tabii ki 10.

7-) SANATÇI DURUŞU:
SELMA-GÜRKAN: Duruşları sanatçı olarak değil de daha çok sanatçıların arkasında oluyor. Ama elde malzeme sıfırken bu kadar gündeme gelebiliyorlarsa bu bile bir sanat değil midir? Mankenler bile sanatçı olmak için “iyi malzeme”ye sahip olmak zorunda kalmıyorlar mı? (Bu arada Ebru Destan yine albüm çıkarmış. Kendisinin bir önceki albümü için “dinlediğim en kötü ‘şey’ demiştim, demek ki büyük konuşmamak lazımmış.)
Puanı: 10
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Medyum Memiş’in duruşu ise Selma’yla Gürkan’ın aksine sanatçıların önünde gerçekleşiyor. Ama zaten o saçlarıyla kendisi de bir “artist” sayılır kanaatimce. Onun ‘sanatçı’ olma halini genelde ‘san’ (‘sen öyle san’ın ‘san’ı) ve ‘at’ (salla manasında) olarak ikiye ayrılmış olarak görüyoruz. Oysa dişini sıksa ‘fist-friend’leri Keto ve Ayşın gibi sanatın sahnede icra edilen merhalesine atlayabilir. Ama oraya atlarken o uzun pırasa misali saçları rüzgar yaratır diye de önceden önlem almak şart.
Puanı: 10

8-) GÜNDEM YARATMA KABİLİYETİ:
SELMA-GÜRKAN: Onların gündemde olması için gündemin onlar olması şart değil. Konu sıkıntısı çektiğinizde, Alihan’la kavgaya tutuşturacak adam bulamadığınızda falan hemen onlar gelsin aklınıza. Emin olun ki; bir kaç ay daha yırttınız. Yırttık, yırttınız, yırttılar...
Puan: Puansız
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Onlar gündeme değil, gündem onlara muhtaç! Bunu öncelikle kafanıza yerleştirin. Gündem dediğiniz gelir geçer ama Medyum Memiş ve ekürisi her daim ordalar. Fala mı baktıracaksınız? Burçlarınız size neler mi söylüyor? Aldatılacak mısınız, zaten çoktan aldatıldıysanız boşanacak mısınız? Hepsi onların işi. Ancak yanlarına gitmeden önce biz size Internet bankacılığını anlatmak istiyoruz. Biliyorsunuz artık web üzerinden hesaptan hesaba gayet kolay bir şekilde aktarma yapabiliyorsunuz. Hesap numarama gelince...
Puan: Kuponsuz.

9-) SON TAHLİLDE:
SELMA-GÜRKAN: Selma ile Gürkan bir daha denesinler. Eminim çok mutlu olacaklar. Hatta Selma hamile kalsın yine. Gerekirse sonra onu da düşürür, Gürkan’dan da ayrılabilir. Üç sene geçti geriye kaldı 12 yıl. 15 yıllığına şöhret olacaklarsa biraz daha aksiyon lütfen!
M.MEMİŞ VE EKÜRİSİ: Medyum Memiş, Recep Kaplan, Jülide Zenep aralarına Keto’yla Ayşın hanımı da alarak bir şov programı hazırlasınlar. Hiç değilse yaptıkları şovlar heba olmaz, bizler deekran karşısına geçer doyasıya güleriz. Medyum Memiş’le aramızda beyaz cam olacağı için de istediğimiz kadar yakın mesafeden hem de...

10-) SONUÇ:
Selma ve Gürkan maalesef ilk turda eleniyorlar. Demek ki onlara olan tahammül sınırımız Medyum Memiş ve ekürisine nazaran çok daha geniş. Eee ne demişler? Geniş geniş bir deniz, doyasıya medyumları izlemiş. (Giderayak böyle kötü bir espri yapmasam çatlardım vallaha.)

Tıklarsan devamı var.

No comments: